Auf Nachfrage ein Teeweinrezept. Hab ich irgendwo mal kopiert. Alles ohne Garantie
Leider nur in Englisch, hab ich noch nicht übersetzt
Tea Bag Wine
A dry tea wine is useful for blending with other wines that may seem a little flat or dull, due to low tannin content. The finished wine is characteristic of the initial tea used. This is a wine to make at any time, perhaps when other ingredients are not readily available.
Yield
5 US gallons
Ingredients (mind how they're added below!)
Group A:
40 to 50 teabags, depending on the strength desired. If flavoring/aroma is desired, add additional 15 to 20 herbal or fruit flavored tea bags of your choice.
3 lb. chopped raisins or sultanas
3 medium oranges, well washed and chopped in a food processor
2 lemons, well washed and chopped in a food processor
1 cup Steen's Pure Cane Syrup OR 2 cups pure maple syrup
10 lb. white sugar
1 lb. brown sugar
Group B:
2 tsp. acid blend
3 tsp. yeast nutrient
1 tsp. yeast energizer
3 tsp. pectic enzyme
3 campden tablets, crushed
Directions
Dissolve all of group B in 250ml warm water.
Day 1: Make 2 gallons of tea with ingredients from group A. First bring water to a rolling boil and then add the tea bags. Allow to steep for about an hour or until water has cooled to around 100 F. Remove the tea bags. Add remaining Group A and all of group B ingredients. Stir mixture until everything is dissolved. Transfer all of this mixture, including fruit pulp, into a primary fermenter and add 2 more (boiled and cooled) gallons water. Cover fermenter with plastic lid or Saran Wrap and allow to rest overnight in a dark place.
Group C:
250ml warm (not hot) tap water. Add 1 packet of Cote De Blanc wine yeast (made by Red Star) to water. Allow yeast to rehydrate for 30 minutes in just water. Then add a small pinch each of yeast nutrient and yeast energizer.
1/4 tsp. salt
1/4 tsp. sugar
Leave it alone for a few hours to start working.
Day 2: Prepare group C. Give this about 4 hours to come alive and pitch into primary fermenter. Gently stir the mixture and cover.
Days 3 to 6: Punch down must and very gently stir mixture daily.
Day 7: Strain the must into a carboy or demijohn; top up to the shoulder with 70 F water.
Beyond: Ferment to dry. Rack when necessary and add a crushed campden tablet at each racking. Make all required SG, and pH checks throughout the entire process. Leave to clear before bottling. Sparkalloid works well for clearing. Add potassium sorbate / campden tablet prior to finishing.
Viel Spaß damit
Gruß Birgit
Teewein
Teewein
Aus dem Feuerquell des Weines, aus dem Zaubergrund des Bechers,
sprudelt Gift und süße Labung, sprudelt Süßes und Gemeines;
nach dem eig'nen Wert des Zechers, nach des Trinkenden Begabung! (Friedrich von Bodenstedt)
Sorry, aber ich antworte nicht auf PMs, die inhaltlich ins Forum gehören!
sprudelt Gift und süße Labung, sprudelt Süßes und Gemeines;
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-
- 100 Liter Wein
- Beiträge: 179
- Registriert: 28 September 2004 00:00
Teewein
Hallo Birgit,
ich brauche dich mal wieder als Wissensquell. Ich habe dumpf in Erinnerung, dass brauner und weißer Zucker sich nur in der Art der Raffinade unterscheiden, vom Geschmack etc. aber gleich sein sollen.
Wo liegt der Unterschied? Oder meinen die hier mit braunem Zucker ein leichtes karamellisieren.
Merlin
ich brauche dich mal wieder als Wissensquell. Ich habe dumpf in Erinnerung, dass brauner und weißer Zucker sich nur in der Art der Raffinade unterscheiden, vom Geschmack etc. aber gleich sein sollen.
Wo liegt der Unterschied? Oder meinen die hier mit braunem Zucker ein leichtes karamellisieren.
Merlin
Teewein
Hallo Merlin,
so genau lassen die sich in diesem Rezept ja nicht aus, in vielen anglo/amerikanischen Rezepten meinen die mit braunem Zucker Rohrzucker
Gruß Birgit
so genau lassen die sich in diesem Rezept ja nicht aus, in vielen anglo/amerikanischen Rezepten meinen die mit braunem Zucker Rohrzucker
Gruß Birgit
Aus dem Feuerquell des Weines, aus dem Zaubergrund des Bechers,
sprudelt Gift und süße Labung, sprudelt Süßes und Gemeines;
nach dem eig'nen Wert des Zechers, nach des Trinkenden Begabung! (Friedrich von Bodenstedt)
Sorry, aber ich antworte nicht auf PMs, die inhaltlich ins Forum gehören!
sprudelt Gift und süße Labung, sprudelt Süßes und Gemeines;
nach dem eig'nen Wert des Zechers, nach des Trinkenden Begabung! (Friedrich von Bodenstedt)
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- Fruchtweinkeller
- Administrator
- Beiträge: 31390
- Registriert: 29 März 2004 00:00
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Teewein
Hallo Lensche,
willkommen hier bei uns.
Acid Blend = spezielle Mischung aus verschiedenen Säuren
yeast nutrient und energizer: normales Hefenährsalz und spezielles Nährstoffpräparat das bei der Rehydrierung benutzt wird
pectic enzyme = Antigel
campden tablets = Kaliumpyrosulfit-Tabletten
Ich würde mich aber nicht allzu dogmatisch an dieses Rezept halten, hier fehlt mir ein gescheites Säure- und Zuckermanagement.
willkommen hier bei uns.
Acid Blend = spezielle Mischung aus verschiedenen Säuren
yeast nutrient und energizer: normales Hefenährsalz und spezielles Nährstoffpräparat das bei der Rehydrierung benutzt wird
pectic enzyme = Antigel
campden tablets = Kaliumpyrosulfit-Tabletten
Ich würde mich aber nicht allzu dogmatisch an dieses Rezept halten, hier fehlt mir ein gescheites Säure- und Zuckermanagement.
90% of everything is crap... Except crap. 100% of crap is crap.
(Too much coffee man)
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it.
(Brandolini's law)
PMs mit Fragen werden ignoriert
(Too much coffee man)
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