Teewein

z.B. Dörrobst, Kräuter, Blüten
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Birgit
7500 Liter Wein
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Teewein

Beitrag von Birgit »

Auf Nachfrage ein Teeweinrezept. Hab ich irgendwo mal kopiert. Alles ohne Garantie :schlecht:

Leider nur in Englisch, hab ich noch nicht übersetzt :mrgreen:

Tea Bag Wine
A dry tea wine is useful for blending with other wines that may seem a little flat or dull, due to low tannin content. The finished wine is characteristic of the initial tea used. This is a wine to make at any time, perhaps when other ingredients are not readily available.

Yield
5 US gallons

Ingredients (mind how they're added below!)

Group A:
40 to 50 teabags, depending on the strength desired. If flavoring/aroma is desired, add additional 15 to 20 herbal or fruit flavored tea bags of your choice.
3 lb. chopped raisins or sultanas
3 medium oranges, well washed and chopped in a food processor
2 lemons, well washed and chopped in a food processor
1 cup Steen's Pure Cane Syrup OR 2 cups pure maple syrup
10 lb. white sugar
1 lb. brown sugar

Group B:
2 tsp. acid blend
3 tsp. yeast nutrient
1 tsp. yeast energizer
3 tsp. pectic enzyme
3 campden tablets, crushed

Directions

Dissolve all of group B in 250ml warm water.

Day 1: Make 2 gallons of tea with ingredients from group A. First bring water to a rolling boil and then add the tea bags. Allow to steep for about an hour or until water has cooled to around 100 F. Remove the tea bags. Add remaining Group A and all of group B ingredients. Stir mixture until everything is dissolved. Transfer all of this mixture, including fruit pulp, into a primary fermenter and add 2 more (boiled and cooled) gallons water. Cover fermenter with plastic lid or Saran Wrap and allow to rest overnight in a dark place.

Group C:
250ml warm (not hot) tap water. Add 1 packet of Cote De Blanc wine yeast (made by Red Star) to water. Allow yeast to rehydrate for 30 minutes in just water. Then add a small pinch each of yeast nutrient and yeast energizer.

1/4 tsp. salt
1/4 tsp. sugar

Leave it alone for a few hours to start working.

Day 2: Prepare group C. Give this about 4 hours to come alive and pitch into primary fermenter. Gently stir the mixture and cover.

Days 3 to 6: Punch down must and very gently stir mixture daily.

Day 7: Strain the must into a carboy or demijohn; top up to the shoulder with 70 F water.

Beyond: Ferment to dry. Rack when necessary and add a crushed campden tablet at each racking. Make all required SG, and pH checks throughout the entire process. Leave to clear before bottling. Sparkalloid works well for clearing. Add potassium sorbate / campden tablet prior to finishing.


Viel Spaß damit 8-)

Gruß Birgit
Aus dem Feuerquell des Weines, aus dem Zaubergrund des Bechers,
sprudelt Gift und süße Labung, sprudelt Süßes und Gemeines;
nach dem eig'nen Wert des Zechers, nach des Trinkenden Begabung! (Friedrich von Bodenstedt)

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Merlin_Gor
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Teewein

Beitrag von Merlin_Gor »

Hallo Birgit,

ich brauche dich mal wieder als Wissensquell. Ich habe dumpf in Erinnerung, dass brauner und weißer Zucker sich nur in der Art der Raffinade unterscheiden, vom Geschmack etc. aber gleich sein sollen.

Wo liegt der Unterschied? Oder meinen die hier mit braunem Zucker ein leichtes karamellisieren.

Merlin

Birgit
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Teewein

Beitrag von Birgit »

Hallo Merlin,

so genau lassen die sich in diesem Rezept ja nicht aus, in vielen anglo/amerikanischen Rezepten meinen die mit braunem Zucker Rohrzucker

Gruß Birgit
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Lensche
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Teewein

Beitrag von Lensche »

Hallo :)


ich würde das Rezept gerne mal ausprobieren aber verstehe block B noch nicht ganz, also die zutaten.

Kann mir da einer von euch helfen?


Danke Lena
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Fruchtweinkeller
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Teewein

Beitrag von Fruchtweinkeller »

Hallo Lensche,

willkommen hier bei uns.

Acid Blend = spezielle Mischung aus verschiedenen Säuren

yeast nutrient und energizer: normales Hefenährsalz und spezielles Nährstoffpräparat das bei der Rehydrierung benutzt wird

pectic enzyme = Antigel

campden tablets = Kaliumpyrosulfit-Tabletten

Ich würde mich aber nicht allzu dogmatisch an dieses Rezept halten, hier fehlt mir ein gescheites Säure- und Zuckermanagement.
90% of everything is crap... Except crap. 100% of crap is crap.
(Too much coffee man)

The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it.
(Brandolini's law)

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